Ce poate face victima atunci cand considera ca nu a fost despagubita corect

Ce poate face victima atunci cand considera ca nu a fost despagubita corect

In cazul in care victima considera ca suma obtinuta pentru despagubire nu este cea corecta, se poate face o reclamatie directa la ASF. Se recomanda insa ca acest pas sa fie facut doar in conditiile in care pagubitul s-a sfatuit cu reprezentantii unui service si alte persoane in masura sa analizeze obiectiv suma oferita de asigurator. Vechimea masinii poate afecta direct decizia luata de asigurator in ceea ce priveste suma de despagubire platita. Spre exemplu, este posibil ca pentru o masina veche de 10-20 de ani pentru care reparatiile ar fi extrem de scumpe asiguratorul sa nu ofere despagubiri care depasesc valoarea masinii, chiar daca pretul pentru reparatii ar depasi-o.

Cum se obtin despagubirile

Despagubirile in urma unui accident rutier se pot obtine fie prin proces verbal, fie prin constatare amiabila cu mentiunea ca realizarea unei constatari este posibila doar atunci cand accidentul usor s-a soldat doar cu daune materiale. In caz de vatamari corporale sau deces doar organele de politie sunt in masura sa intocmeasca proces verbal.

Pentru obtinerea despagubirii sunt necesare un numar minim de acte, respectiv constatarea amiabila sau procesul verbal, actele personale, copie dupa certificatul de inmatriculare al masinii, procesul verbal realizat de un inspector de daune si daca este cazul, o copie dupa certificatul medico-legal.

Daunele pentru imposibilitatea folosirii masinii dupa accident se pot obtine doar prin solicitare speciala in instanta, acestea nefiind prevazute in mod expres in asigurarea RCA si nici macar in asigurarea CASCO.

Decontare directa la service vs. plata catre pagubit

Exista doua variante de obtinere a despagubirilor care tin de preferintele asiguratorului si nu de cele ale victimei. Exista asiguratori care platesc victimei direct banii pentru reparatii, insa cei mai multi asiguratori prefera sa deconteze direct sumele catre service-ul cu care se colaboreaza.

Desi asiguratorul nu poate forta pagubitul sa lucreze cu un anumit service, este in general de preferat colaborarea cu unul din service-urile de pe lista asiguratorului pentru ca acestia au o relatie stransa de colaborare si se evita perioadele de asteptari pentru pagubit atunci cand service-ul si asiguratorul nu se inteleg.

Plata catre victima apare atunci cand anumiti asiguratori au colaborari complicate cu service-urile si prefera sa plateasca direct pagubitul. Suma de bani primita poate fi folosita de pagubit pentru reparatii la orice service doreste.

Dacă ați fost victima unui accident sau sunteți rudele victimelor, nu ezitați să ne contactați

O echipă de profesioniști este pregătită să îți ofere suport