Despăgubire RCA la dauna totală. Când se declară daună totală?

Despăgubirea RCA nu poate fi mai mare decât valoarea vehiculului la data când s-a produs accidentul auto și nici limita de despăgubire din polița RCA. Dacă paguba depășește valoarea vehiculului, se va declara daună totală. La evaluarea mașinii, se va ține cont de valoarea unor vehicule de aceeași marcă, model, dotările acesteia, anul de fabricație, dar și numărul de km parcurși. Modalitatea de calcul se va comunica păgubitului, în oferta de despăgubire

Conform art. 14 alin. (2) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede: În cazul daunei totale economice, asigurătorul evaluează vehiculul avariat, printr-un sistem de evaluare specializat sau prin documente emise în condițiile legii pentru a-i determina valoarea de piață din momentul premergător evenimentului. Păgubitul poate opta pentru reparare, până la valoarea de piață a vehiculului, calculată în urma evaluării sau pentru soluționarea cazului ca daună totală, prin plata diferenței dintre valoarea de piață a vehiculului și valoarea epavei.

Ghid despăgubiri daune morale

Tragerea la răspundere civilă a persoanei vinovate de producerea accidentului pentru repararea prejudiciului material și moral, trebuie să îndeplinească 4 condiții cumulative:

  • Să exite o fapta ilicită
  • Să existe un prejudiciu
  • Să existe un raport de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu
  • Să existe vinovăția autorului faptei ilicite

Referitor la modul de calcul al despăgubirilor, nici jurisprudența din România și nici prevederile comunitare nu au stabilit o procedură a evaluării daunelor morale, pentru că repararea integrală a unui prejudiciu nu poate fi echivalată pecuniar cu viața și sănătatea unui om.

Dacă ați fost victima unui accident sau sunteți rudele victimelor, nu ezitați să ne contactați

O echipă de profesioniști este pregătită să îți ofere suport