Despăgubiri în urma accidentelor rutiere. Daune auto, vătămări corporale sau decese

Cu ajutorul nostru vă puteți valorifica dreptul la despăgubire în urma unui accident rutier, fie că este vorba despre prejudicii aduse autoturismului, fie că este vorba despre o vătămare corporală ori un deces.

Daune auto. Când aveți dreptul la despăgubiri? Dacă ați trăit experiența unui accident de mașina și ați suferit o leziune (de la cea mai ușoară până la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viața în pericol) trebuie să știți că aveți dreptul la repararea prejudiciului material și moral cauzat prin vătămarea corporală. Suma de bani ce va fi suportată de asigurător va acoperi costurile pentru medicamente si tratamente medicale consecutive vătămării.

În același timp, suma trebuie să ofere victimei o satisfacție compensatorie adecvată, pentru a o determina să revină la o stare de echilibru după suferința provocată de accident.

Dacă accidentul rutier v-a pricinuit o suferință afectivă, prin pierderea unei ființe apropiate, aveți dreptul să recuperați de la asigurător o serie de daune. În primul rând, trebuie să recuperați daunele materiale: cheltuielile de înmormântare, pierderea de venit consecutivă decesului întreținătorului. Aveți însă dreptul și la daune morale, care să vă atenueze sentimentele de suferință cauzate de evenimentul rutier care a provocat moartea victimei.

Există posibilitatea ca, în urma evenimentului rutier, autovehiculul dvs. să fi fost distrus parțial sau total. Aveți dreptul și în acest caz să recuperați prejudiciul de la asigurător.

În România se produc anual aproximativ 8600 de accidente rutiere, aflându-ne pe locul doi între statele Uniunii Europene.

Accidentul rutier poate face obiectul unui dosar penal (în care vinovatul este judecat pentru vătămarea corporală din culpă sau uciderea din culpă). Acest lucru nu trebuie să vă sperie sau să vă descurajeze. Despăgubirile materiale si morale pot fi obținute pe latura civilă din cadrul acelui procesul penal. Asigurătorul RCA participă la proces în acest scop (având calitatea de parte responsabilă din punct de vedere civil) și va fi obligat să achite daunele care cad în sarcina inculpatului.

Dacă este vorba despre un eveniment rutier, cel vinovat de producerea accidentului va răspunde pentru fapta sa – după caz – contravențional sau penal.

Încheierea asigurării de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie prin lege. În lipsa asigurării, legislația internă și internațională a creat mecanisme de protecție a victimelor accidentelor rutiere, în toate cazurile. Prin urmare, în cazul în care autoturismul este asigurat, despăgubirile materiale si morale ce vi se cuvin – în calitate de terț păgubit – vor fi acoperite de asigurătorul RCA al persoanei vinovate.

În cazul în care autorul a rămas neidentificat sau nu era asigurat, răspunderea este a Fondului de Protecție a Victimelor Străzii, iar în caz de insolvență a asigurătorului, a Fondului de Garantare a Asiguraților.

În plus, victimele accidentelor de circulație petrecute în străinătate beneficiază de un sistem de despăgubire convenit prin convenții internaționale (Carte Verde) și Directive Europene, după caz. Dacă oricare dintre urmările negative ale accidentelor rutiere se produc în timp ce vă aflați pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să știți că și în acest caz sunteți protejat prin asigurare. Polițele își extind efectele și în afara teritoriului României, potrivit Directivei 2009/103/CE deținătorii de polițe de asigurare auto obligatorie din toate țările UE beneficiază de acoperire la circulația cu autovehiculul pe întregul teritoriu al UE. De asemenea, în afara UE, societățile de asigurări emit documente de tip „Carte Verde”, având același obiect.

Aceasta protecție prin asigurare este valabilă și în cazul în care vinovat de producerea accidentului sunteți chiar dvs., cu excepția daunelor produse autovehiculului pe care îl conduceați si a daunelor materiale si morale generate de vătămarea dvs. Aceste din urmă categorii de daune pot fi si ele despăgubite de asigurător, în măsura în care dvs. ați încheiat în prealabil o asigurare facultativă pentru avarierea autovehiculului (de tip CASCO) și/sau o asigurare facultativă pentru accidente de persoane. În aceste cazuri, despăgubirea are un caracter indemnitar și vi se cuvine în baza contractului de asigurare pe care dvs. l-ați încheiat cu asigurătorul dvs.

Dacă ați fost victima unui accident sau sunteți rudele victimelor, nu ezitați să ne contactați

O echipă de profesioniști este pregătită să îți ofere suport